Θα παγώσουμε?

Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, προβλήματα στην κεντρική Ευρώπη

Οι πρώτες σοβαρές συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής διένεξης για το φυσικό αέριο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα Βαλκάνια, καθώς η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι διεπόπη τη νύχτα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η παροχή από το δυτικό αγωγό διεκόπη πλήρως, προσθέτοντας ότι έχει αυξήσει την τροφοδοσία μέσω του αγωγού Blue-Stream (περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα) και θα χρησιμοποιήσει αποθέματα για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς της.

Στην Ελλάδα, στελέχη της Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου είπαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην οικιακή κατανάλωση. Η τροφοδοσία ήταν μειωμένη κατά 35% την Δευτέρα και από τα ξημερώματα της Τρίτης έχει διακοπεί πλήρως.

Το υπουργείο Οικονομίας της Βουλγαρίας ανέφερε, από την πλευρά του, πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης» και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, καθώς η χώρα του εξαρτάται κατά 92% από τη Ρωσία για τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Στανίσεφ εξέφρασε την έντονη δυσφορία της Σόφιας για τη διακοπή, καθώς, όπως είπε, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρη προειδοποίηση.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση αυτή αποτελεί νέα απόδειξη για την ορθότητα της πολιτικής αναζήτησης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, αλλά και νέων διαδρομών για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Βουλγαρίας».

O διευθύνων σύμβουλος της Bulgargaz Ντ.Γκογκγόφ είπε ότι δεν είναι σαφής ο λόγος της διακοπής, ούτε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Πρόσθεσε δε ότι τα βουλγαρικά αποθέματα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για «κάποιες ημέρες».

Νωρίτερα, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική Gazprom μείωσε κατά τα δύο τρίτα περίπου τη ροή του αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, μέσω του εδάφους της, στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από 221 εκατομμύρια τη Δευτέρα και 300 στη διάρκεια προηγούμενων ημερών.

Ο επικεφαλής της Naftogaz είπε ότι οι συζητήσεις με την Gazprom θα επαναληφθούν την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία θα μεταβεί στη Μόσχα και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Έτοιμη «ανά πάσα στιγμή» για συνομιλίες με την Ουκρανία είναι η Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Gazprom: Φταίνε οι Ουκρανοί

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει, από τη Δευτέρα, ότι θα περικόψει κατά 65,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ποσότητα του φυσικού αερίου που εξάγει προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Η ποσότητα αυτή, κατά τη ρωσική εταιρεία, αντιστοιχεί στην ποσότητα που παρακρατά η Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δικές της ανάγκες.

Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ κατηγόρησε, την Τρίτη, την Ουκρανία ότι έκλεισε τους τρεις από τους τέσσερις αγωγούς στο έδαφός της, μέσω των οποίων πραγματοποιείται το 80% των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Μενβέντεφ έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα της Ουκρανίας από την οποία διέρχεται το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο προορίζεται για την Ευρώπη. Είμαστε όμηροι της κατάστασης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στην περίπτωση αυτή. Οι Ουκρανοί έχουν χάσει το μυαλό τους» είπε.

Το Κίεβο αρνείται της κατηγορίες αυτές. Γεγονός παραμένει ότι η Ρωσία διέκοψε από την 1η Ιανουαρίου την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, λόγω διαφορών στην τιμολόγηση του προϊόντος και των χρεών της Naftogaz προς τη ρωσική εταιρεία.

Προβλήματα είχαν παρουσιαστεί ήδη και στη Ρουμανία, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 75% από 30%-40% την περασμένη Παρασκευή.

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι η τροφοδοσία της έχει διακοπεί πλήρως. Μικρότερη είναι η παροχή αερίου και προς την Ιταλία.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου είναι δραστικά μειωμένη και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Η Τσεχία ανακοίνωσε «αξιοσημείωτη» πτώση των εισαγωγών και η Αυστρία είπε ότι η ροή ρωσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 90%.

Μικρότερα προβλήματα υπάρχουν σε Γερμανία και Πολωνία. Η Σλοβακία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 70%.

Η διακπή της παροχής προς τη Σλοβακία επηρεάζει τις προμήθειες της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

ΕΕ: «Απαράδεκτη κίνηση»

Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς απαράδεκτη και η προμήθεια πρέπει να ξαναρχίσει αμέσως, τονίζεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χωρίς προειδοποίηση, και αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι ανώτατες ρωσικές και ουκρανικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ περιορίστηκε δραστικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η τσεχική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν η παροχή προς την ΕΕ να αποκατασταθεί αμέσως και τα δύο μέρη να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις ώστε να διευθετηθεί οριστικά η διμερής εμπορική τους διένεξη» προστίθεται.

Η προεδρία της EE δεν αποκλείει να προτείνει τριμερή σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν δεν επιλυθεί η κρίση με το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Στην κοινή δήλωσή τους, η τσεχική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν την άμεση αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου προς την ΕΕ, καθώς και την τάχιστη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την οριστική εξεύρεση λύσης σε αυτή τη «διμερή εμπορική διαμάχη», όπως την χαρακτηρίζουν.

Κατά τα φαινόμενα, η ρωσική κίνηση να μειώσει τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, στοχεύει να πιέσει το Κίεβο, το οποίο έχει απορρίψει αρκετές προσφορές της Gazprom αναφορικά με το τιμολόγιο του φυσικού αερίου και έρχεται σε μία ημέρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται με Ουκρανούς για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

Στην προηγούμενη ρωσο-ουκρανική διένεξη, το 2006, αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης είδαν την τροφοδοσία τους με ρωσικό φυσικό αέριο να μειώνεται κατά 30%. Αυτή τη φορά οι πελάτες της Gazprom ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, έχοντας δημιουργήσει υψηλά αποθέματα.

http://www.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: