Στις 21/10/08 το πείραμα στο CERN!

Πλησιάζει η ώρα μηδέν στο CERN

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει πειραματικά τελικά στα έγκατα της Γενεύης το πιο μεγάλο και αναμενόμενο πείραμα όλων των εποχών της ιστορίας. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα δοκιμάσουν να αναπαραστήσουν τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Σε αυτήν μια δέσμη πρωτονίων θα τρέξει για πρώτη φορά στον κυκλικό επιταχυντή σωματιδίων με ενέργεια 450 GeV.

Ακολούθως, στις 3 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το Grid, ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που σχεδιάστηκε για να διαχειριστεί 15 εκατομμύρια GBytes δεδομένων κάθε χρόνο που θα παράγει ο επιταχυντής.

Τέλος στις 21 Οκτωβρίου θα γίνει η ςπίσημη έναρξη του επιταχυντή και όλων των υπόλοιπων λειτουργιών με την παρουσία επισήμων και αντιπροσώπων όλων των συμμετεχουσών χωρών.

Η τελευταία δοκιμή στον επιταχυντή LΗC που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ήταν απολύτως επιτυχημένη και δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα πρόβλημα. Σε αυτήν η επιστημονική ομάδα του CΕRΝ εκτόξευσε στον επιταχυντή μια δέσμη σωματιδίων τα οποία κινήθηκαν με φορά αντίθετη από αυτήν του ρολογιού για περίπου 3 χιλιόμετρα. Μια άλλη δοκιμή στον LΗC κατά την οποία τα σωματίδια κινήθηκαν κατά τη φορά του ρολογιού στον επιταχυντή πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Αυγούστου με την ίδια επιτυχία. Έτσι το επόμενο βήμα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο οποίο θα ξεκινήσει μία δέσμη πρωτονίων για να φτάσει σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός, διατρέχοντας και τα 27 χιλιόμετρα του επιταχυντή.

Η διάρκεια κατασκευής του ξεπέρασε τα 14 χρόνια ενώ στοίχισε 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Στον επιταχυντή LHC τα πρωτόνια που θα συγκρουστούν θα έχουν επιταχυνθεί σε ενέργεια 7 τρισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ. Η ταχύτητά του κάθε πρωτονίου θα προσεγγίζει τόσο πολύ αυτή του φωτός που θα αυξάνει 7.000 φορές την αρχική του μάζα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο της σύγκρουσης το βάρος τους θα αυξάνεται κατά 14.000 φορές και θα εκλύεται και η αντίστοιχη ενέργεια. Η κάθε δέσμη των πρωτονίων πρόκειται να κινείται επί περίπου 10 ώρες με αποτέλεσμα να διανύει πάνω από 10 δισ. χιλιόμετρα ή 11.245 κύκλους το δευτερόλεπτο.

Τέλος, το χειμώνα ο LHC θα τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιστήμονες να «εκπαιδεύσουν» τους μαγνήτεςστο χειρισμό μεγάλων ηλεκτρικών φορτίων, ενώ θα είναι και πάλι πλήρως λειτουργικός την ερχόμενη άνοιξη.

Οι φυσικοί λοιπόν όλου του κόσμου θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στον Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large HadroCollider, LHC) – η μεγαλύτερη πειραματική μηχανή της σωματιδιακής Φυσικής που κατασκευάστηκε ποτέ. Και για μια εβδομάδα θα ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο στο απώτατο παρελθόν.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν την κατάσταση της ύλης ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη – περίπου 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι ελπίζουν ότι θα ανοίξουν πολλά παράθυρα γνώσης της «ώρα μηδέν» του σύμπαντος καθώς και της δημιουργίας του.

Η έναρξη αναμένεται να μεταδοθεί ζωντανά στη διεύθυνση http://webcast. cern.ch, ενώ θα αναμεταδοθεί ακολούθως και από την Eurovision.

Ας σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες απορρίφθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρώπινων δικαιωμάτων η ένσταση, που είχε κατατεθεί εναντίων του πειράματος, από ορισμένους επιστήμονες.  Οι τελευταίοι αντιδρούσαν στην λειτουργία του επιταχυντή γιατί όπως έλεγαν δεν υπάρχει η εμπειρία να διαχειριστούμε τα πιθανά νέα σωματίδια που θα δημιουργηθούν από το πείραμα, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει και η πιθανότητα να δημιουργηθούν μικρές «μαύρες τρύπες» που μπορεί να οδηγήσουν την Γη σε καταστροφή. Η πλειονότητα όμως των επιστημόνων θεωρούν τους φόβους αυτούς τελείως αβάσιμους και επιστημονική φαντασία.

Πίσω από αυτή την θεωρία ήταν δύο άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι φυσικοί, ο Αμερικανός Ουόλτερ Βάγκνερ και ο Ισπανός Λουίς Σάντσο. Οι δυο τους άρχισαν μια κανονική εκστρατεία, φτάνοντας στο σημείο να καταθέσουν προσφυγή σε δικαστήριο της Χαβάης, με την οποία ζητούσαν να σταματήσει το πείραμα. Στη συνέχεια διάφοροι «προφήτες» βεβαίωναν ότι ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει πως ο επιταχυντής θα προκαλέσει την καταστροφή της Γης. Οι φήμες απέκτησαν τέτοιες διαστάσεις, ώστε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση διαψεύδοντας τους διάφορους καταστροφολόγους.

Διατυπώθηκε όμως και μια δεύτερη θεωρία. Ότι θα δημιουργηθεί ένας παράξενος νέος τύπος ύλης, των «παραδοξονίων» ή Strangelet. Η πιθανή όμως δημιουργία των παραδοξονίων στο LHC – λένε οι επιστήμονες – δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά επιστημονικό στόχο.

Η παράδοξη ύλη (αποτελείται από τα λεγόμενα παράξενα κουάρκ) βρίσκεται και μέσα στους αστέρες των νετρονίων, τα αστρικά κατάλοιπα των υπερκαινοφανών εκρήξεων (supernova). Μέσα στα νετρόνια υπάρχουν δύο είδη κουάρκ, τα πάνω και τα κάτω. Όμως η πίεση πάνω τους μέσα στα άστρα νετρονίων  είναι τόσο μεγάλη, που τα νετρόνια «συνθλίβονται» και απελευθερώνουν τα κουάρκ που περιέχουν στον πυρήνα τους. Μάλιστα το ένα κουάρκ εξ αυτών μετασχηματίζεται εν μέρει σε ένα τρίτο ελαφρότερο το λεγόμενο παράξενο κουάρκ, ή strange κουάρκ. Γι αυτό και τα άστρα νετρονίων αποτελούνται τώρα από τρία είδη κουάρκ (τα πάνω, τα κάτω και τα παράξενα) και γι’ αυτό αυτή την ύλη την ονομάζουμε και παράδοξη. Έχει αποδειχτεί θεωρητικά ότι η ύλη αυτή είναι σταθερότερη από την ύλη που συνθέτει τον κόσμο γύρω μας.

Η παράδοξη αυτή ύλη ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί πολλές φορές σε συγκρούσεις κοσμικών ακτίνων με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης. Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα παραδοξόνια (Strangelet) ενδέχεται να δημιουργηθούν για πρώτη φορά και στο εργαστήριο, σε συγκρούσεις πυρήνων στο LHC. Ας σημειωθεί ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε μια μετωπική σύγκρουση πυρήνων είναι περισσότερο από 100.000 φορές μεγαλύτερη της θερμοκρασίας στο κέντρο του ήλιου.

Οι σωματιδιακοί φυσικοί ελπίζουν να δουν τι συμβαίνει όταν όλες οι δυνάμεις (ηλεκτρομαγνητιές, ισχυρές δυνάμεις, ασθενείς δυνάμεις και η δύναμη της βαρύτητας)  είναι ενοποιημένες, στα πλαίσια της Μεγάλης Ενοποιημένης Θεωρίας. Επίσης, να εξηγήσουν γιατί η δύναμη της βαρύτητας είναι σχετικά ασθενής όταν συγκριθεί με τις υπόλοιπες τρεις δυνάμεις. Αν συμβεί αυτό, πιθανά θα ανακαλύψουμε κάποια νέα σωματίδια τα οποία θα μας οδηγήσουν και στην ανακάλυψη άλλων διαστάσεων πέρα από αυτές που γνωρίζουμε ήδη. Είναι οι πρόσθετες διαστάσεις της θεωρίας χορδών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ακόμη να ανακαλύψουν το λεγόμενο μποζόνιο Higgs ή το «σωματίδιο του Θεού», στην ύπαρξη του οποίου είχε αναφερθεί πρώτος το 1964 ο Σκωτσέζος καθηγητής Peter Higgs. Το συγκεκριμένο σωματίδιο είναι αυτό που δίνει μάζα σε όλα τα υπόλοιπα σωματίδια και, απλοποιημένα, μπορούμε να το φανταστούμε ως αυτό που γεμίζει τον κενό χώρο και είναι το μόνο που απομένει για να συμπληρωθεί η εικόνα που έχουμε στη σωματιδιακή φυσική. Έτσι, ο εντοπισμός του μποζονίου Higgs θα μπορούσε να δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με το μυστήριο της ύλης και της αντιύλης και να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά το 4% του σύμπαντος. Ο καθηγητής Higgs από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δηλώνει βέβαιος ότι το μποζόνιο θα βρεθεί. «Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο», προσθέτει, «θα παραξενευτώ πολύ».

*** ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ —>> http://www.conspiracy-channel.gr/videos/134/Cern – LHC.html

Advertisements

19 Σχόλια

 1. Είναι πραγματικά απίστευτο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος! Αν και δεν καταλαβαίνω όλους τους όρους της φυσικής που αναφέρει το πόστ, πιστεύω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον το όλο ενχείρημα…

 2. Κάτσε να δούμε μη γίνει καμία στραβή…

 3. Αυτό που με καθησυχάζει είναι το σημείο που λέει ότι αυτοί που λένε για καταστροφή του κόσμου, δεν είναι φυσικοί… Φαντάζομαι θα είναι τπτ γραφικοί τύποι στο στυλ Ελένη Λουκά, «αυτά είναι του Διαβόλου, 666» κλπ…

 4. Με πιάνεις! Τέτοιο στύλ εννοώ, άσε που οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει το σωματίδιο του Θεού από την αρχαιότητα…

 5. Τι να φάμε ωρέ!!! Στο αίμα μας κυλαει ο ιχώρ… 😛

 6. Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει:
  http://www.conspiracy-channel.gr/videos/134/Cern – LHC.html

 7. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα ζαλίσει τον διευθηντή, »ρε παλικάρι γιατι να το κάνουμε στισ 24? τότε παίζουμε με το σκουλίκη στην τούμπα και θα πάω, δε το κάνουμε στις 21?» και τελικά το φιξάραμε για τις 21. κάπως έτσι έγινε. φίλε ντορεμι

 8. ontws.. me eixe priksei o babis…. aganakthsa k sumfwnhsa mazi tou!

 9. Ε μα ρε Μπάμπη κι εσύ… ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!! 😛

 10. […] Σεπτέμβριος 8, 2008 από hliaxtina 21 Οκτώβρη θα γίνει το μεγάλο πείραμα. Πείραμα προσομοίωσης της Μεγάλης Έκρηξης! […]

 11. Καλά, ορισμένοι έχουν απίστευτο πρόβλημα… (αναφέρομαι κυρίως στο βίντεο με τα δήθεν στοιχεία για το CERN).

  Ρε τσακάλια, δεν το ξέρατε ότι η φυσική υψηλών ενεργειών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια; Ότι το LHC δεν είναι ο μόνος επιταχυντής στον κόσμο (άλλωστε, μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε στο CERN ο επιταχυντής LEP);

  ΜΑΖΕΥΤΕ ΤΟΥΣ………..

 12. @Snowball2: Να πώ ότι έχεις άδικο τώρα?? Δε μπορώ… Αλλά δεν είναι κακό να γνωρίζει ο καθένας τις όποιες συνέπειες, μικρές ή μεγάλες..

 13. Ξέρει κανείς τι ώρα θα γίνει το εν λόγω πείραμα;

 14. Αν κάτι πάντως πάει στραβά θα τοκαταλάβουμε πίστεψέ με… 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: