ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ…

Στο 52% τα δύο μεγάλα κόμματα

Ρεκόρ αποδοκιμασίας για τον δικομματισμό, στο 18,4% ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ΝΔ προηγείται 6 μονάδες του ΠαΣοΚ

Σήμα κινδύνου αποτελεί για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας η μεγάλη έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει «Το Βήμα». Σύμφωνα με αυτήν, η αμφισβήτηση περισσεύει για την κυβέρνηση, η δυσπιστία εμφανώς καταδιώκει την αξιωματική αντιπολίτευση και οι προσδοκίες των πολιτών έχουν καταπέσει στο ναδίρ. Ο δικομματισμός εμφανώς δοκιμάζεται, μετά βίας τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν πάνω από το 50%, μια τάση γενικευμένης αμφισβήτησης φαίνεται να έχει καταλάβει την ελληνική κοινωνία Από την επεξεργασία των πινάκων αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι απέναντι στέκεται μια άλλη κοινωνία. Τα ρεκόρ σπάνε και διαδέχονται το ένα το άλλο. Συγκεκριμένα στην έρευνα καταγράφονται ρεκόρ:

* Αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.

* Αποδοκιμασίας της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Ενίσχυσης της επιρροής των μικρότερων κομμάτων.

* Υπεραύξησης της επιρροής της εκτός ΚΚΕ Αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

* Δυσθυμίας απέναντι στον δικομματισμό και δυσπιστίας απέναντι σε προτάσεις προερχόμενες είτε από την κυβέρνηση είτε από το ΠαΣοΚ.

Οπως καταφανώς προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, η δυσπιστία εκφράζεται με την απόρριψη, σε ποσοστό που προσεγγίζει και κάποιες φορές υπερβαίνει το 70%, πολιτικών πρωτοβουλιών ή προτάσεων προερχόμενων από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ενδεικτικά το 60,7% των πολιτών θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, το 73,9% δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας και το 65,1% από τον κ. Κ. Καραμανλή προσωπικά. Οι δε προτάσεις πολιτικής της κυβέρνησης, με εξαίρεση το Σκοπιανό, αντιμετωπίζονται αρνητικά από μια ισχυρή πλειοψηφία γύρω στο 70%.

Αντιστοίχως, ίσως και με ισχυρότερη ένταση, αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται το ΠαΣοΚ. Το 87,9% των πολιτών δηλώνει μη ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική δράση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 80,4% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την εικόνα και των δύο μεγάλων κομμάτων εξαιρετικά αρνητική. Οι πολίτες σε ποσοστό 87,1% πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία τελεί σε καθεστώς σύγχυσης, σε ποσοστό 74,6% θεωρούν ότι κυριαρχείται από μετριότητες και σε ποσοστό 70% κρίνουν ότι πρόκειται περί συντηρητικής δύναμης. Οι πολίτες σε ποσοστό 89,6% αναγνωρίζουν το ΠαΣοΚ ως κόμμα της σύγχυσης, σε ποσοστό 86,5% ότι είναι κουρασμένο και σε ποσοστό 78,1% ως κόμμα της μετριότητας. Ιδιαιτέρως αξιολογείται το γεγονός ότι οι πολίτες σε ποσοστό 76,1% θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, κάτι που ενισχύεται από τη διάχυτη πεποίθηση σε ποσοστό 72% ότι είναι θετική εξέλιξη η αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Ολα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε μια κοινωνία η οποία αμφισβητεί και δείχνει έτοιμη και διαθέσιμη να τιμωρήσει τις κυρίαρχες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης πολιτικές δυνάμεις. Προφανώς αποδίδουν σε αυτές τη σημερινή καχεξία και, το κυριότερο, εκτιμούν ότι δεν μπορούν πλέον να αναγεννήσουν τις προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται αποτελέσματα μέχρι πρότινος αδιανόητα. Συγκεκριμένα η έρευνα της Κάπα Research εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία στο 29,1%, το ΠαΣοΚ βυθισμένο στο 23,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτινάσσεται στο 18,4%, το ΚΚΕ στο 7,5% και το κόμμα του ΛΑΟΣ στο 5,1%.

* Κλυδωνισμοί

Συνολικά η Νέα Δημοκρατία, αν και ιδιαίτερα εξασθενημένη, διατηρεί και ενισχύει το πλεονέκτημά της έναντι του ΠαΣοΚ. Ο δε Πρωθυπουργός διατηρεί επίσης το πλεονέκτημα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πολύ ισχυρότερη δυναμική από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, μετατρεπόμενος στην κύρια δύναμη διεμβολισμού του δικομματισμού.

Αν όντως αποδειχθεί ότι αυτές είναι τάσεις του εκλογικού σώματος, αναδύεται πρόβλημα διακυβέρνησης στο μέλλον. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές της Κάπα, με αυτά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν προκύπτει αυτοδυναμία όχι μόνο με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο αλλά και με τον άρτι ψηφισθέντα, ο οποίος θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Πάντως τα ιδιαίτερα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι το ΠαΣοΚ βρίσκεται στο επίκεντρο της επερχόμενης μεταβολής. Από τη δική του κρίση κυρίως μεταφέρονται κλυδωνισμοί στο δικομματικό σύστημα, από τη δική του υποχώρηση αντλεί δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγορεύεται πόλος υποδοχής της δεδομένης δυσαρέσκειας των πολιτών.

* Προ ανατροπής

Βάσει των παραπάνω οι ερευνητές εκτιμούν ότι «το κομματικό σύστημα έχει εισέλθει σε φάση πρωτόγνωρης αλλαγής και ίσως να βρίσκεται προ ανατροπής». Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι «το κληρονομημένο ισοζύγιο ισχύος (δύο μεγάλα πλειοψηφικής κλίσης κόμματα και ένας σχετικά μικρός και σταθερός αριθμός μικρότερων) τείνει να αντικατασταθεί από μια νέα διάταξη δυνάμεων με δύο σχετικά μεγάλα, αλλά χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφική δυναμική κόμματα (ΝΔ και ΠαΣοΚ), έναν τρίτο μέσης ισχύος πόλο (ΣΥΡΙΖΑ) και δύο σημαντικά αλλά μικρότερα κόμματα (το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ)». Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές της ΚΑΠΑ εκτιμούν ότι «μια δραστική αλλαγή συσχετισμών βρίσκεται εν εξελίξει και το ζητούμενο πλέον είναι το νέο σημείο πολιτικής ισορροπίας».

Οι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠαΣοΚ θα αντιδράσουν σε αυτή τη σταθερή και επιβεβαιωμένη σοβαρή κάμψη του δικομματισμού. Αναμένουν κυρίως αντίδραση από το ΠαΣοΚ, το οποίο δέχεται και τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση. Επίσης αναμένουν δείγματα γραφής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως τώρα δεν έχει δώσει πολλά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται αν ο διεμβολισμός που επιχειρεί στον δικομματισμό θα έχει διάρκεια ή απλώς πρόκειται για «μόδα» που θα περάσει. Παρατηρούν ακόμη ότι η νέα ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε τον χρόνο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες που μεταφέρει η νεότητά του.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω τάσεων και ο βαθμός επίσης θα εξαρτηθούν τόσο από τις αντιδράσεις των μεγάλων κομμάτων όσο και από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα μικρότερα κόμματα την ευκαιρία που τους προσφέρεται. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να αποκτά δυνατότητα εκτίναξης στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Κρίσιμο πάντως θεωρείται το διάστημα από τώρα και ως τις ευρωεκλογές του 2009. Στο διάστημα αυτό ο πολιτικός χρόνος θα τρέξει με πρωτοφανή ταχύτητα, θα ξεπεράσει κατά πολύ τον πραγματικό χρόνο και ίσως να υπερβεί τον ιστορικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κόμματα και πρόσωπα.

ΠΗΓΗ: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15301&m=A04&aa=1 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Μακάρι να συνεχιστεί έτσι:)

    http://tereza.wordpress.com

  2. Hi tereza. Welcome απ τα μέρη μας. Άντε να δούμε που θα το πάει ο Τσίπρας… Μπας και ξυπνήσουν οι άλλοι… Καλημέρες..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: