ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ (?)

Σε γενική εκκαθάριση των μητρώων τους από τους αιώνιους φοιτητές μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς υποχρεούνται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) από τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους.

«Με δημόσια πρόσκληση, ατομική ειδοποίηση ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο», τα ιδρύματα θα ορίσουν προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων από τους φοιτητές που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ο νόμος τούς δίνει περιθώριο πέντε ετών για να πάρουν πτυχίο.

Για τους ενεργούς φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Οι ενεργοί φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους πέντε χρόνια επιπλέον της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης. Μετά τα Τμήματα θα μετρούν εξάμηνα και θα «κόβουν κεφάλια». Κάθε Σεπτέμβριο οι γραμματείες υποχρεούνται να καταρτίζουν λίστα διαγραφέντων, στους οποίους θα χορηγείται μία βεβαίωση για τα μαθήματα που εξετάστηκαν επιτυχώς «με ρητή μνεία ότι δεν κατέστησαν πτυχιούχοι». Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο που καθιέρωσε στις σπουδές ο νέος νόμος-πλαίσιο αντιστοιχεί στο διπλάσιο της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης (π.χ. για τα 4ετή Τμήματα είναι 8 χρόνια, για τα Πολυτεχνεία και τις Γεωπονικές 10, για τις Ιατρικές 12).

Η γενική συνέλευση κάθε Τμήματος οφείλει να ορίσει -έπειτα από σχετική εισήγηση των οικείων τομέων- τα προαπαιτούμενα μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Προαπαιτούμενα είναι «τα υποχρεωτικά μαθήματα κατωτέρων εξαμήνων, η γνώση των οποίων είναι επιστημονικά απαραίτητη για την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση υποχρεωτικών μαθημάτων ανωτέρων εξαμήνων». Ο νόμος δίνει στο φοιτητή δύο ευκαιρίες για να «ξεκολλήσει» από προαπαιτούμενο. Εάν αποτύχει σε δύο συνεχόμενες εξετάσεις, μπορεί να ζητήσει παραπομπή σε τριμελή εξεταστική επιτροπή. Εάν κι εδώ αποτύχει, μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στις τμηματικές εξετάσεις μόνο των μαθημάτων που δεν συνδέονται με το «κολλημένο» προαπαιτούμενο. Στο μεταξύ, ο χρόνος της ανώτατης διάρκειας φοίτησης θα τρέχει σε βάρος του.

Κάθε μάθημα, πτυχιακή άσκηση ή διπλωματική εργασία θα προσδιοριστεί με πιστωτικές μονάδες από τις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων. Οι πιστωτικές ομάδες αντιπροσωπεύουν το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αποτελούν τα «ταξιδιωτικά έγγραφα» των φοιτητών για να διακινούνται με αναγνωρίσιμους τίτλους στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Αποκλείεται κάθε δυνατότητα έκπτωσης του χρόνου διδασκαλίας κάτω από το όριο των 13 εβδομάδων ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Δεν προβλέπεται ελαστικό εξάμηνο για τις διδακτικές απώλειες λόγω των καταλήψεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υποχρέωση των Τμημάτων να προγραμματίζουν τις εξετάσεις του επόμενου έτους (συνολική διάρκεια και ημερομηνία εξέτασης κάθε μαθήματος) το αργότερο δύο μήνες πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Οι διδάσκοντες είναι υποχρεωμένοι να φυλάσσουν τα γραπτά για δώδεκα μήνες. Σε περιπτώσεις μετεγγραφών και κατατάξεων, τα τμήματα υποδοχής οφείλουν να αναγνωρίζουν στο φοιτητή τα μαθήματα που είχε περάσει στο τμήμα προέλευσης, «εφόσον ανήκουν στο ίδιο ή παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο».

πηγή: http://www.e-tipos.com 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. την καλησπέρα μου…
    πολύ ενδιαφέρον άρθρο

  2. Καλησπέρα αγαπητή.. Ενδιαφέρον δε λές τπτ.. Ειδικά για μένα… :/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: