Αντίο φίλε… «Σας πάω!»

868861_b.jpg
Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται την Πέμπτη το πρωί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Στις 10 το πρωί τελείται η εξόδιος ακολουθία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι (Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου) για να προετοιμαστεί η Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία της Πέμπτης στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ οι ιεράρχες θα πρέπει να φορούν λευκόχρυσα άμφια, ενώ κατά την εξόδιο ακολουθία θα κάθονται ιεραρχικώς, προ του Ιερού Τέμπλου της Μητρόπολης.

Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους πριν φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς με την άφιξή του θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία.

Την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η εκφώνηση επικήδειων λόγων από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας της Ελλάδος, από εκπρόσωπο των Αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον εκπρόσωπο της Βουλής και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Κατά την έξοδο του σκηνώματος του Αρχιεπισκόπου από τη Μητρόπολη θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.

Στη συνέχεια, η σορός θα κατευθυνθεί στο Α΄ Νεκροταφείο μέσω των οδών Μητροπόλεως – Πλ. Συντάγματος – Γεωργίου Α΄- Αμαλίας – Αθανασίου Διάκου – Αρδηττού και Αναπαύσεως.

Της πομπής θα προπορεύεται μπάντα και ο έχων το γενικό πρόσταγμα. Ακολουθούν τα στρατιωτικά τμήματα, οι φανοί, οι λαμπάδες, τα ιερά εξαπτέρυγα και ο σταυρός. Στη συνέχεια ιερείς και διάκονοι της Αρχιεπισκοπής, οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες και ο τοποτηρητής. Πριν τη σορό θα πορεύονται οι αρχιμανδρίτες που θα κρατούν τα παράσημα.

Αρχιερείς θα κρατούν τις τέσσερις ταινίες από το φέρετρο και τρεις άλλοι θα φέρουν το πένθος της εκκλησίας. Θα ακολουθούν ο πρωτοσύγκελος και οι συνεργάτες του, οι άμεσοι συγγενείς, οι αντιπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, οι πρέσβεις των ορθοδόξων κρατών και τέλος οι πολίτες.

Στο Α’ Νεκροταφείο θα υπάρχει μικτό άγημα των ενόπλων δυνάμεων που θα αποδίδει τις προβλεπόμενες τιμές.

Η ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Νεότατος, μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρείς ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο τότε Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Ανθιμος.

Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Μέρος Α’: Η πορεία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη απο τους νέους για όσα δεν έγιναν απο τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Μέρος Β’: Η πορεία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα.

Τέλος ίδρυσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος με το λόγο του προκάλεσε αντιδράσεις. Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά.

Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ.Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Μέρος Γ’: Η πορεία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται οτι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου.

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών, εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει.

Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η ζωή και οι δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή το Σάββατο 9 Ιουνίου. Τότε επρόκειτο να επισκεφθεί το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, λίγες ώρες μετά από μία κουραστική περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ακούραστος, δραστήριος, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, αφού μέσα σε λίγες ώρες εκφώνησε 19 ομιλίες.

Το πρωί του Σαββάτου, άρχισαν πόνοι, γαστρεντερικές διαταραχές και πυρετός. Δεν το έβαζε κάτω, αρνούμενος να πάει στο γιατρό. Αντίθετα ήθελε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια. Στενοί συνεργάτες του, τον πίεσαν και τον έπεισαν να πάει στο νοσοκομείο. Μπήκε στο Αρεταίειο.

Αρχικά δεν υπήρξε ανησυχία. Θεωρήθηκε μια απλή περίπτωση αδιαθεσίας. Ώσπου τα άσχημα νέα χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι, για όγκο στο έντερο. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση και ανακαλύπτεται ο όγκος στο ήπαρ.

Παρέμεινε επί μέρες στην εντατική και στη συνέχεια σε θάλαμο νοσηλείας. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Ωσπου ο χειρουργός Δρ Ανδρέας Τζάκης, προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μάλιστα είχε τιμηθεί και από την Ιερά Σύνοδο, έρχεται στην Ελλάδα και δίδει το φως της ελπίδας στον Αρχιεπίσκοπο. Η μαγική λέξη ήταν «μεταμόσχευση».

Η επέμβαση προγραμματίστηκε για το ειδικό κέντρο Τζάκσον Μεμόριαλ που βρίσκεται στο Μαϊάμι και επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Τζάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος βγαίνει από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου. Με τρεμάμενη φωνή, εμφανώς συγκινημένος, απευθύνεται στο πανελλήνιο λέγοντας τις φράσεις: «Είμαι ο Χριστόδουλός σας».

Το Σάββατο 18 Αυγούστου αναχωρεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Στο Μαϊάμι παρέμεινε πενήντα ημέρες, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Λίγο πριν μπει στο Ειδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, είχε ήδη αρχίσει να καταβάλλεται ψυχολογικά από την αδημονία.

Ήταν Κυριακή 7 Οκτωβρίου, όταν του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε μόσχευμα από νεαρό υγιέστατο δότη, θύμα τροχαίου. Εισήχθη κατευθείαν στο χειρουργείο, όπου όμως λίγες ώρες αργότερα, απλώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μετάσταση της νόσου και η μεταμόσχευση είναι αδύνατη.

Εκείνος αρνείται επίμονα και στις 14 Ιανουαρίου οι γιατροί εκδίδουν ανακοινωθέν στο οποίο τονίζουν την «περαιτέρω επιδείνωση» της υγείας του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει…

πηγή: http://www.in.gr

* Ας αφήσουμε τους κακοπροαίρετους να λοιδορούν… Ο άνθρωπος μπορεί να ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολλούς, έκανε όμως και πολλά καλά… Αναγνωρίστε το..

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…

*δείτε κι αυτό…

Advertisements

9 Σχόλια

 1. Σόρυ αλλά υπερβάλεις. Μπορεί να έκανε όσα καλά έκανε αλλά αυτό έλειπε κι όλας. Να μην έχει κάτι θετικό στη 10χρονη θητεία του. Μπορεί να έχεις θετικη΄γνώμη αλλά αυτό συμβαίνει γιατί τα αρνητικά δε βγήκαν ποτέ στη φόρα. Δεν είναι και άγιος, μη τρελαθούμε. Ούτε εκοιμήθει, πέθανε όπως θα πεθάνουμε όλοι μας.

 2. Μη τρελλαίνεσαι desa.. Δεν είπα τπτ υπερβολικό. Απλά τράβηξε κόσμο. Έκανε πολλούς να αναθεωρήσουν. Ίσως έκανε και άσχημα, αλλά μόνο το ότι βοήθησε όσους βοήθησε, αρκεί..

 3. @babis
  1. Οι Χριστιανοί, κλήρος και λαός, θεωρούν ότι ο άνθρωπος «κοιμάται», όπως διδάσκει ο Ιησούς, και ότι δεν «πεθαίνει». Και τα «κηπάκια των νεκρών» (κατά Ελύτη) τα ονομάζουν «κοιμητήρια».
  2. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι α) για όποιον «βγάζουν» αρνητικά, πρέπει να έχουμε «αρνητική γνώμη», β) για όποιον δεν υπάρχουν «αρνητικά», να έχουμε «αρνητική» γνώμη, γιατί μάλλον θα μας τα κρύβουν. (λες και λίγους εχθρούς είχαν που ψάχνανε λάσπη να του πετάξουν).
  3. Απαραίτητη διευκρίνιση: Εννοείται ότι δεν λέω ότι είναι άγιος. Αλλά ξέρεις; Ποιος σου είπε ότι οι άγιοι της Εκκλησίας δεν έχουν και «αρνητικά» στην καμπούρα τους;

 4. 1) Πιστεύω ότι για εσένα και για εμένα και για όλους μας κανείς δε θα πει »εκοιμήθει». Όλοι θα πουν πέθανε. Καταλαβαίνω τον λόγω που λένε »εκοιμήθει» αλλα είναι τόσο παραπλανητικό όσο και όλες οι θρησκείες μαζί, ανεξερέτως.

  2)ο κάθε άνθρωπος έχει αρνητικά και θετικά. εδώ μας ενδιαφέρει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και όχι ο άνθρωπος. Εμένα απλά δε μου καίγεται καρφί γιατί όπως κατάλαβες από το προηγούμενο δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία. Για την ακρίβεια δε πιστεύω πουθενά. Επειδή όμως ήταν αρχηγός μιας εκκλησίας της οποίας ο Θεός πρεσβεύει το σεμνά και ταπεινά το παραμικρό ίχνος διαφθοράς του κάνει μπαμ.

  3)Δε πιστεύω ότι έφερε κόσμο στην εκκλησία. Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο. Εγώ, εσείς μπορεί να το είδατε. Εγώ πηγαίνω στον επιτάφιο και στην ανάσταση μόνο. Αρα είναι σα να μη πηγαίνω.

  4) Ξαναλέω ότι υπάρχει σεβασμός και κατανόηση στον άνθρωπο Χριστόδουλο για αυτά που πέρασε τους τελευταίους μήνες. Ούτε αυτός ουτε ο επόμενος θα με κάνουν να αλλάξω θέση για την εκκλησία. Αν ποτέ αλλάξω άποψη για τη θρησκεία δε θα ωφείλετε στην εκκλησία.

 5. Αν έκανα κανα 2 ορθογραφικά, ε δες και την ώρα, είναι περασμένες 01:00.

 6. Μπάμπη, ΟΚ, μόλις τώρα μπήκα στο μπλογκ σου και είδα και το προφίλ σου.

 7. Ενδιαφέρουσες απόψεις… 🙂

 8. Αντε, ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε, αλλά άλλξτον γιατί σκιάζομαι κάθε φορά που ανοίγω την σελίδα σου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: