Notes on London – some tips (thank to Σοφία!!)

tower_bridge.jpg

Στην ανάρτηση αυτή θα βρείτε σκόρπιες οδηγίες και υποδείξεις για ταξιδιώτες και όχι μόνο. Βασικά γράφω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά στο Λονδίνο.

Υπόδειξη 1η (και σημαντικότατη)
Στην Αγγλία λέμε πολλά ευχαριστώ. Περίπου 5 ανά συναλλαγή. Ως τουρίστες μπορείτε να πείτε λιγότερα, πάντως αν τελειώσετε οποιαδήποτε συναλλαγή έχοντας πει μόνο ένα ευχαριστώ, επιβάλλεται να πείτε 1-2 μαζεμένα στο τέλος για να εξισορροπήστε την κατάσταση. Εκτός από thank you και thanks, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις ta και cheers (που σημαίνει και «γεια μας»).

Υπόδειξη 2η (και αρκετά σημαντική)
Λέμε επίσης πολλά sorry, είτε φταίμε, είτε όχι. Αν σας πατήσει κάποιος κατά λάθος, ή σας σπρώξει, η σωστή αντίδραση είναι να του πείτε sorry. Το ίδιο θα κάνει κι αυτός. Και όχι, δεν σας κάνω πλάκα.

Υπόδειξη 3η (επίσης αρκετά σημαντική)
Λέμε πολλά please. Ό,τι και να ζητάτε, λέτε please, εκτός αν στην αρχή έχετε πει excuse me (τότε μπορείτε να παραλείψετε το please). Όταν σας προσφέρουν κάτι και το θέλετε, η σωστή απάντηση είναι «yes, please». Όταν δεν το θέλετε, λέτε «no, thank you». Αν πείτε «yes, thank you» κινδυνεύετε να μην γίνετε κατανοητοί.

Υπόδειξη 4η
Ξεχάστε την καθαριότητα, η ευγένεια είναι μισή αρχοντιά. Όπερ σημαίνει: στις κυλιόμενες σκάλες στεκόμαστε πάντα στην δεξιά μεριά, αφήνοντας διάδρομο στα αριστερά μας για να περάσουν όσοι βιάζονται. Στις πλατφόρμες του μετρό και του τρένου, περιμένουμε υπομονετικά να βγουν όλοι από το βαγόνι, και μετά μπαίνουμε εμείς. Εννοείται ότι ποτέ δεν σπρώχνουμε. Στα μαγαζιά, όταν παίρνουμε ή δίνουμε ρέστα, τα δίνουμε στο χέρι του άλλου, δεν τα πετάμε στον πάγκο. Όταν στεκόμαστε σε μια διάβαση και τα αυτοκίνητα σταματήσουν για να περάσουμε, κάνουμε ένα νεύμα με το κεφάλι ή σηκώνουμε το χέρι για να τους ευχαριστήσουμε.

Υπόδειξη 5η
Ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας *πάντα* μέσα στην λεκάνη και ποτέ στο καλαθάκι, το οποίο είναι μόνο για σερβιέτες, βαμβάκια, και «καθαρά» χαρτιά.

Υπόδειξη 6η
Στις παμπ παραγγέλνουμε στο μπαρ, δεν έρχεται σερβιτόρος στο τραπέζι. Αυτό ισχύει είτε παραγγέλνουμε φαγητό είτε ποτό. Τα ποτά συνήθως τα παίρνουμε οι ίδιοι, ενώ το φαγητό θα μας το φέρουν στο τραπέζι.

Υπόδειξη 7η
Στα εστιατόρια, δεν χρειάζεται να αφήσετε πουρμπουάρ. Τις περισσότερες φορές, πουρμπουάρ της τάξεως του 10-12% (ενίοτε παραπάνω) προστίθεται στον λογαριασμό πριν καν φτάσει στο τραπέζι. Αν δεν έχει προστεθεί, στο κάτω μέρος της απόδειξης γράφει με κεφαλαία γράμματα SERVICE NOT INCLUDED. Τότε συνηθίζεται να αφήνουμε 10% αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, αν δεν είσαστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση ή το φαγητό, μπορείτε να ζητήσετε να σας αφαιρέσουν το service – και δεν μπορούν να πουν όχι, γιατί είναι προαιρετικό.

Υπόδειξη 8η
Αν χαθείτε ή δεν ξέρετε πώς να πάτε κάπου, μην φοβάστε να σταματήστε κάποιον και να ρωτήσετε, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι χαζό, π.χ. προς τα πού είναι το ποτάμι (για να προσανατολιστείτε). Δεν πρόκειται να γελάσει κανείς μαζί σας, και ο κόσμος γενικά είναι φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Στο Λονδίνο πολλοί δρόμοι δεν έχουν πινακίδες με τις ονομασίες τους, και συχνά ο γρηγορότερος τρόπος να βρείτε πού είσαστε είναι να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει. Αν δεν θέλετε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο, ρωτήστε τους υπαλλήλους του μετρό που στέκονται στις εξόδους των σταθμών, ή κάποιον αστυνομικό ή community officer (αυτοί είναι σαν αστυνομικοί, αλλά δεν φοράνε τα ψηλά καπέλα των κανονικών αστυνομικών). Οι αστυνομικοί στην Αγγλία είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί. Στις εξόδους του μετρό υπάρχουν πάντα αναλυτικοί χάρτες της περιοχής, με διάφορα σημεία μαρκαρισμένα (ξενοδοχεία, μουσεία, πρεσβείες κ.λπ.) ή πόστερ με οδηγίες για σημαντικά μουσεία της περιοχής.

Υπόδειξη 9η
Το Λονδίνο ζουν πάρα πολλοί ξένοι, και οι Άγγλοι γενικώς δεν έχουν κόλλημα με τις ορθές προφορές, ούτε απαιτούν από τους ξένους να μιλάνε με ευφράδεια. Συνεπώς μην διστάζετε να χρησιμοποιείστε τα αγγλικά σας, σε ό,τι κατάσταση και να είναι. Αν δεν σας καταλάβουν με την μία, ίσως είναι επειδή οι ίδιοι είναι ξένοι. Στην ανάγκη γράψτε τι ψάχνετε ή δείξτε τους στο χάρτη.

Υπόδειξη 10η
Όταν εξηγείτε σε κάποιον πού είσαστε ή πού θέλετε να πάτε, μην κόβετε το όνομα, αλλά πέστε το ολόκληρο. Άλλο πράγμα η Oxford και άλλο η Oxford Street. Άλλο πράγμα το Leicester και άλλο η Leicester Square, άλλο το Leeds κι άλλο το Leeds Castle κ.λπ. Αν δεν προσέξετε, μπορείτε να βρεθείτε σε εντελώς άλλο μέρος (ξέρω άτομα που την έχουν πατήσει έτσι).

Υπόδειξη 11η
Στην Αγγλία οδηγάμε ανάποδα. Συνεπώς και ως πεζοί πρέπει να προσέχετε διπλά γιατί τα αυτοκίνητα εμφανίζονται από εκεί που δεν τα περιμένετε. Πάντα να κοιτάζετε και δεξιά και αριστερά. Στα δύσκολα σημεία, γράφουν οδηγίες στο δρόμο (LOOK RIGHT ή LOOK LEFT). Αποφύγετε να διασχίζετε το δρόμο όπου να ‘ναι. Είναι πολύ επικίνδυνο σπορ. Προτιμήστε τα φανάρια και τις διαβάσεις. Όταν υπάρχει διάβαση χωρίς φανάρια, τα αυτοκίνητα σταματάνε αν σταθείτε στην άκρη της διάβασης. Κατά τ’ άλλα, μην ξεχνάτε ότι η θέση των πεζών είναι στο πεζοδρόμιο και όχι πάνω στο δρόμο.

Υπόδειξη 12η
Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στην Βρετανία είναι αποκλειστικά και δια νόμου χώροι μη καπνιστών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καπνίσετε σε εστιατόρια, καφέ, μουσεία, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αλλά ούτε και στους σταθμούς των λεωφορείων και των τρένων, παρόλο που είναι υπαίθριοι.

Υπόδειξη 13η
Από πλευράς εγκληματικότητας, το Λονδίνο είναι αρκετά ασφαλές, αλλά στο μετρό (και σε μέρη που υπάρχουν πολλοί τουρίστες) κυκλοφορούν πορτοφολάδες. Προσοχή στα χρήματα και στα υπάρχοντά σας!

Υπόδειξη 14η
Ο καιρός είναι γενικά ήπιος και ευμετάβλητος. Μπορεί την μια μέρα να κάνει κρύο και την επόμενη ζέστη (λέμε τώρα). Γενικά όσο πιο πολλή συννεφιά έχει, τόσο περισσότερη ζέστη κάνει. Οι ηλιόλουστες μέρες, ειδικά τον χειμώνα, είναι πιο κρύες. Χιονίζει σπάνια, και βρέχει συχνά, λίγο και επίμονα. Πάρτε ομπρελίτσα ακόμα κι αν η πρόγνωση είναι για ήλιο. Πάντως γαλότσες είναι απίθανο να χρειαστείτε, εκτός αν βγείτε στις εξοχές.

Υπόδειξη 15η
Οι ώρες του φαγητού είναι διαφορετικές απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Το πρωινό είναι στις 8-9 πμ, το μεσημεριανό στις 12-2 μμ και το βραδυνό συνήθως από τις 6-8 μμ. Τα εστιατόρια σερβίρουν ως τις 10 μμ περίπου, αλλά στις παμπ είναι δύσκολο να βρείτε φαγητό μετά τις 8-9 το βράδυ, και τα περισσότερα καφέ και σαντουιτσάδικα κλείνουν κατά τις 6. Για φαγητό μετά τις 10 το βράδυ, η καλύτερη λύση είναι να πάτε σε κάποιον σταθμό τρένου (όπου τα καφέ και τα σαντουιτσάδικα μένουν ανοιχτά ως αργά) ή σε ινδικό εστιατόριο.

Υπόδειξη 16η
Στα μαγαζιά μπορείτε να πληρώσετε με χαρτονομίσματα, ακόμα και για μικρά ποσά. Δεν θα στραβομουτσουνιάσει κανείς, ούτε θα σας ζητήσει ψιλά, εκτός αν πραγματικά δεν έχει ψιλά για τα ρέστα και είναι δύσκολο να βρει. Ούτε θα σας κλέψουν ποτέ στα ρέστα. Αν μπερδεύεστε με τα ξένα νομίσματα, αντί να ψάχνεστε, απλώστε απλά το χέρι σας για να πάρει ο ταμίας όσα χρειάζονται.

 

Από το blog http://rednights.blogspot.com (Thnx Σοφία!!!)

***Μετά τις 12:30 το μεσημέρι, http://doremi1982.listen2myradio.com 

CHRISTMAS SONGS TILL THE AFTERNOON!!! 

Advertisements

17 Σχόλια

 1. Πολύ κατατοπιστικό 🙂

 2. ΑΨΟΓΗ Η ΣΟΦΙΑ! ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ BLOG HS.

 3. Σούπερ… να ταξιδεύεις διαβάζοντας! Thanxs Sofia & Doremi!

 4. Τhanx Σοφία.- 🙂
  *Chegk and Anergos blog… Για όσους ακόμα ψάχνουν δουλειά… 🙂

 5. Να ‘στε καλά όλοι!

  Doremi, έχω κάνει κάποιες προσθήκες στο κείμενο – αν θες βάλε το καινούριο που είναι και βελτιωμένο 😉

 6. Για το καινούριο κείμενο, go to Sofia’s.. Εγώ απλά αναπαρήγαγα ο αρχικό. Th glory is yours darling. 🙂

 7. χαχα!καλό!Ευχαριστούμε για τα tips…
  Κι εγώ ήθελα να πάω ταξίδι αλλά κολλούσα στο ότι δεν ήξερα πολλά πολλά..Τώρα φεύγω!Αλλά έχουμε κι εσένα εδώ και μας ενημερώνεις!

 8. Για τα του Λονδίνου, στη Σοφία.. Εγώ για τα της Θεσσαλονίκης σε λίγο καιρό.. Πoυ θα πάς salerosa?

 9. όντως το κείμενο είναι τρομερά κατατοπιστικό!
  ένα μόνο θα αναφέρω..το φαγητό της Αγγλίας είναι απαίσιο!!από όποια πλευρά και να το δει κανείς..

 10. Δεν έχω φάει, δε γνωρίζω… 🙂 Πες μας παραπάνω gwgw.. 🙂

 11. θα πω κάτι πολύ απλό..κατά τη γνώμη μου το φαγητό εκεί δεν αξίζει μία!μόνο ένα ψάρι που έφαγα κάπου κάτι έλεγε..ούτε ένα ωραίο γλυκό δεν είχαν!σε όποιο εστιατόριο και αν πήγα ήταν πάρε το ένα πέτα το άλλο!η μισή γύρισα στην Αθήνα..να’ναι καλά το ξενοδοχείο με το υπέροχο πρωινό που μας πρόσφερε!αυτό ουσιαστικά ήταν το καθημερινό γεύμα μου εκεί:P:D
  ας μας πουν και άλλοι τη γνώμη τους που έχουν πάει Αγγλία

 12. Only BROWNIESSS!!! 🙂 MIAM

 13. Εγώ τη γνώμη μου για το φαγητό την έχω ήδη πει 😉

  http://rednights.blogspot.com/2007/11/blog-post_24.html

 14. Για να δούμε και τη γνώμη της ειδήμονος.. 😉

 15. Για άλλη μια φορά, Α Ψ Ο Γ Ο post!! CONGRATULATIONS Σοφία!!! 🙂

 16. Να ‘σαι καλά Doremi! 🙂

 17. ΚEEP UP THE AWESOME POSTS AND I WILL BE HAIL THEM ALL THE TIME! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: