Φιλέτο μοσχαριού με roasty πατάτες, ρυζάκι και σος Balsamico

 

 

Υλικά

 

για 2 μερίδες:

 

  • 50 γρ. βρασμένο ρύζι (άγριο και basmati)
  • 1 φλ. τσαγιού σάλτσα demi glass
  • 15 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 σφηνάκι balsamico ξίδι
  • roasty πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μοσχαρίσια φιλέτα, 180 γρ. το καθένα
  • 2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

 

Ξεκινάμε με τα ρύζια. Το σίγουρο είναι ότι δεν τα βράζουμε μαζί και το καλό, είναι να προετοιμάσουμε το άγριο ρύζι, για να γίνει πιο βραστερό. Το βάζουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να μαλακώσει για μια ωρίτσα. Έπειτα, το ξεπλένουμε, το σουρώνουμε και το βάζουμε να βράσει. Στο βράσιμο του ρυζιού ισχύει ο γνωστός κανόνας: όσο ρύζι, το διπλάσιο νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει όλο το νερό. Έτσι, βράζουμε και το μπασμάτι.

 

Συνεχίζουμε με τη σάλτσα demi glass, την οποία μπορούμε να τη βρούμε είτε έτοιμη στο εμπόριο είτε να τη φτιάξουμε ως εξής: σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε κοκάλα από μοσχάρι μαζί με λαχανικά (καρότο, πράσο, πιπεριές), αλάτι , πιπέρι και σάλτσα ντομάτας κονκασέ. Τα αφήνουμενα να βράσουν όλα μαζί για 3 ώρες, μέχρι να μείνει περίπου το 1/3 της αρχικής ποσότητας υγρών. Τον παχύρρευστο αυτό ζωμό θα τον περάσουμε από το τρυπητό και εκέινου που μένει, είναι η σάλτσα demi glass.

 

Πιάνουμε και σερβίρουμε ένα σφηνάκι από το εκλεκτό μας βαλσάμικο ξίδι με ονομασία προέλευσης από τη Μεσσηνία, τη Ζίτσα Ιωαννίνων, τη Δράμα… Διότι δεν είναι μόνο, στα δρύινα βαρέλια των Ιταλών που παλαιώνει το καλό balsamico, αλλά και πολλών ελληνικών εταιριών (άσχετο: το «ξίδι» γραφόταν παλιότερα «ξύδι», όπως το «κτίριο» γραφόταν «κτήριο»)

 

Ανοίγουμε τη συσκευασία με τις roasty πατάτες ή αν έχουμε τη διάθεση τις φτιάχνουμε μόνοι , ως εξής: σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε τριμμένη πατάτα, τριμμένο κρεμμύδι, τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, αβγά, και λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε, πλάθουμε σε μεγέθος καρυδιού, πατάμε τα «μπαλάκια» να γίνουν επίπεδα, τα περνάμε από αλεύρι, αβγό, φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Έτοιμες οι roasty!

 

Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τα φιλέτα, για να σοταριστούν. Στη συνέχεια τα σβήνουμε με το balsamico και προσθέτουμε τη σάλτσα demi glass και την αμυγδαλόψιχα. Αφήνουμε τα πολλά υγρά του φαγητού να εξατμιστούν και τη σάλτσα μας να δέσει. Σε ένα τρίτο τηγανάκι ζεσταίνουμε το ρύζι , σκέτο, χωρίς λάδι, με λίγο αλάτι και λίγο πιπεράκι. Και είμαστε έτοιμοι, για να μοιράσουμε τις λιχουδιές στα πιάτα

 

Φιλέτο, ρύζι, πατάτες και σάλτσα με τα όλα της. Καλή μας όρεξη!

Advertisements

6 Σχόλια

  1. Το στέλνεις και σε πακέτο; Δύο μερίδες. Βικέλα 4, 1ος όροφος. Το κουδούνι γράφει +πουλιά…

  2. Εφτασεεεεέ!!!

  3. Όπως το διάβασα μου φαίνεται καλό!
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η λέξη βραστερό (ρύζι)! Τρέλα σου λέω 🙂

  4. Πολυ καλο Doremi.Μου ανοιξε την ορεξη και μονο που το διαβασα 🙂

  5. Εγώ το έφαγα σήμερα… Έλειπαν απ το σπίτι και την είδα σέφ.. ΤΑ ΣΠΑΕΙ!! ΜΙΑΜ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: